lauantai 15. marraskuuta 2014

Russborough: Muuripuutarha (Walled Garden)

Tämä on ehdottomasti paras aika vuodesta kaivaa esiin loppukesän kuvia puutarhasta. Mutta vuodenajan vuoksi en kykene tekemään karsintaa etenkään kukkakuvista, sillä helakat krysanteemit (luullakseni ne ovat niitä) hoitavat marraskuun runtelemaa aivojen värikeskusta.

Russborough'n muurien ympäröimää puutarhaa kunnostaa the Royal Horticultural Society of Irelandin vapaaehtoiset. Heitä hääri paikalla joukottain vierailupäivänämme. Muurien sisälpuolella vilisi kottikärryjä, lapioita, letkuja, kuokkia ja niitä käyttämässä naisia ja miehiä, monenikäisiä ja kaikki hymyileväisiä. Olisin halunnut kuulua siihen joukkoon! 

Muuripuutarhasta noin puolet on mammuttimaista ruohokenttää, jonka keskellä kasvaa tietenkin suuri kaunis puu (jonka ympärille olisi voinut perustaa ehkä noin neljä omakotitaloa pikkupihoineen). Ruohokentän toisella laidalla on portti, josta ihan taatusti pääsee Beatrix Potterin maailmaan. Portin toisella puolen on entinen puutarhurin mökki. Tai, no, talo. Nykyään talo kai on yksityisasumus. Toisessa puolikkaassa puutarhaa on hedelmätarha ja keittiöpuutarha (portin pielessä oli myyntipöydällä ja ämpäreissä myynnissä alkusyksyn tai loppukesän houkuttelevaa satoa) höystettynä kesäkukin ja perennoin. Tämä puoli puutarhaa on varsin pitkälle kunnostettu. Ruohokenttäpuolikkaalle Irlantilainen Royal Hocricultural Society suunnittelee ruusupuutarhaa ja muita koristepuutarhajuttuja. Suunnitelma on niin ihastuttava, että toivoisin välitöntä teknologian kehitystä ja teleportaatiota 20 vuoden päähän.
























No niin. Ovatko nuo kirkasväriset pallonmuotoiset kukat krysanteemeja?





3 kommenttia:

  1. Ihanaa värihoitoa. Marraskuu nimenomaan runtelee aivoja, sitä se tekee. Kiitos kuvista! Noita vihreitäkin vois vain jäädä tuijottaan.

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Mä googlailin vaikka mitä kukkia. Tiesin, että tuo on joku, jonka nimi assosioituu prameasti, ja krysanteemi ei jotenkaan tuntunut oikealta. Mutta kuvahaulla löytyi monenlaisia krysanteemeja, joista jotkut oli tuollaisia pallomaisia (hakusanalla "Chrysanthemum balls", esim.), ja sitten luotin siihen, melkein. Melkein. Koska piti silti kysyä :D Ja sieltähän sä sitten vastasit, että daalioita... Tarvinnee korjata tekstiä jossakin välissä...

      Poista